Unkarinpaimenkoirat ry

Unkarinpaimenkoirat ry:n alkutaival sijoittuu vuoteen 1974, jolloin Suomen Seura- ja kääpiökoirayhdistyksen alaisuuteen perustettiin Puli – Pumi – alajaosto. Tuolloin Suomessa oli edustettuna unkarilaisista paimenkoirista vain puli ja pumi. Ensimmäinen puli oli tullut Suomeen 1930 – luvun loppupuolella ja ensimmäiset pumit v. 1973.

V. 1976 tuotiin ensimmäiset kuvaszit ja mudit, tämän johdosta alajaoston nimi muutettiin Unkarinpaimenkoirat – alajaostoksi.  V. 1980 alajaosto muuttui virallisesti Unkarinpaimenkoirat ry:ksi. Pari vuotta aiemmin Suomeen oli tuotu ensimmäinen komondor.

Rotua harrastavan yhdistyksen status myönnettiin vuoden 1985 lopussa. 23.4.1988 Suomen kennelliitto hyväksyi Unkarinpaimenkoirat ry:n rotujärjestöksi.

Unkarinpaimenkoirat ry:n alaisuudessa toimivat unkarilaisten rotujen jäsenyhdistykset Pulit ry, Pumit ry, Suomen Kuvasz – klubi ry ja Suomen Mudiyhdistys – SUMU ry.

Yhdistyksen logon on suunnitellut Anne Saxlin v. 1985.